Tunnus: Salasana: 
   Etusivu | Palaute | Mediakortti | Liity jäseneksi

TOIMINTAKALENTERI JÄSENISTÖ HALLITUS Y-TIEDOTTEET PÄIVITÄ TIETOSI
     

”Hyvityshuijausten tekijäjoukko on pitkälti sama” – Kaksi tärkeintä neuvoa kauppiaille
» tiistai, 12 joulukuuta 2017 15:23:00 +0000

Varkaat näpyttelivät maksupäätteelle yhteensä vajaan 10 000 euron arvosta hyvityksiä.

Tämän tyyppiset hyvityshuijaustapaukset alkoi näkyä maksujärjestelmiä tarjoavassa Netsissä marraskuun puolivälin jälkeen, kertoo Netsin kaupallinen johtaja Sami Toivonen Yrittäjäsanomille. Nets on toimittanut tietoja poliisille tutkinnan edistämiseksi.

– Näitä on tullut joitain kymmeniä vastaan. Ne tulivat tällaisena ryöppynä, mikä viittaa siihen, että tekijäjoukko on pitkälti sama. Tässä ei ole kyseessä maksupäätteen haavoittuvuus, tai muunkaltainen hyväksikäyttö, vaan päätettä on käytetty ikään kuin kassanhoitajan roolissa. Vähän sama kuin, että otettaisiin kassalipas käyttöön, Sami Toivonen sanoo.

Yle kertoi lauantaina eläinlääkäri Jukka Marttilan kokemasta maksupäätehuijauksesta.

Maksujärjestelmien tarjoaja korostaa: ”Maksupäätettä ei pitäisi jättää vartioimatta”

Nets neuvoo kauppiaita, ettei liikuteltavia maksupäätteitä jätettäisi vartioimatta.

– Ongelma voi syntyä, jos pääte on jäänyt tiskille nököttämään yksikseen. Tuskin on toista huijaustapaa, jolla on yhtä suuri kiinnijäämisriski, sillä maksukortit on kytketty oikeisiin tileihin. Siksi on vain ajan kysymys, milloin siitä jää kiinni.

– Vaikea nähdä, että tästä tulisi isoa buumia. Törkeistä maksuvälinepetoksista on tuomittu aika ankaria tuomioita, Toivonen sanoo.

Toivonen antaa kaksi neuvoa kauppiaille:

– Älä jätä maksupäätettä vartioimatta. Koska monet päätteet ovat kannettavia, joku saattaa sen varastaakin. Toinen neuvo on olla tarkkana, jos maksutapahtuma etenee oudosti, esimerkiksi kestää pitkään tai asiakas näppäilee sitä pitkään. Silloin voi olla, että asiakas meneekin PIN-numeron syöttämisen sijaan maksupäätteen valikoihin. Kuitti kannattaa tarkistaa; kuitissa lukee, onko kyseessä osto vai hyvitys.

Uudemmissa maksupäätelaitteissa hyvitysmaksut on mahdollista laittaa niin sanotun kauppiaskortin hyväksynnän taakse. Netsin yleisimmissä malleissa kauppiaskortilla hyväksyminen on vakiona hyvitystapahtumissa, eli kauppias ensin kirjautuu päätteelle pyyhkäisemällä kauppiaskortin siitä läpi.

– Tämä ominaisuus on kauppiaalla mahdollista ottaa pois käytöstä. Toki suosittelemme, että näitä käytetään. Joissain tilanteissa kauppiaskortin vaatimisen on koettu mutkistavan asioita, jos korttia ei ole heti saatavilla.

Nyt on joulusesonki päällä ja kaupoissa ruuhka-apua palvelemassa asiakkaita.

– Jouluna kaupalla on käytössä paljon tilapäisresursseja jouluruuhkassa. Se saattaa houkutella tällaisiin [huijauksiin], koska silloin asiakaspalvelussa on tottumattomampia henkilöitä. Rikokset eivät ole tavallisesti teknisiä murtoja, vaan mennään heikoimman lenkin kautta, eli ihmisen, joka on  myymälässä töissä.

 

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi

Lue koko artikkeli

Yrittäjät: Luonnos mahdollistaa yrittäjien tuottamat sote-palvelut
» tiistai, 12 joulukuuta 2017 11:30:50 +0000

Suomen Yrittäjät pitää hallituksen luonnosta valinnanvapauslaiksi toteuttamiskelpoisena. Muutama korjaus tarvitaan, mutta lakiluonnos antaa hyvän pohjan uudistaa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä ihmislähtöiseksi ja kustannustehokkaaksi.

Yrittäjien mielestä asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti ovat parhaita keinoja toteuttaa laaja valinnanvapaus. Niiden käyttöönotto parantaa sekä yksilön oikeutta vaikuttaa omaan elämäänsä että kotimaisten pienten ja keskisuurten sote-yritysten mahdollisuuksia tuottaa palveluja eri puolilla Suomea. Myös sote-keskuksen kohtuullisen rajattu palveluvalikoima antaa tilaa yrittäjävetoisille sote-keskuksille.

– Valinnanvapauden tuoma toimintaympäristö ei ole yrittäjälle helppo. Kilpailu kovenee ja toimintamallit pitää arvioida uudelleen. Mutta olemme hallituksen kanssa samaa mieltä siitä, että nyt tarvitaan perustavaa laatua oleva systeeminen muutos, Jyrki Mäkynen sanoo.

– Hallituksen onnistumista mitataan sote-hankkeen onnistumisella, Mäkynen toteaa.

Pentikäinen: Valinnanvapauden arvioinnissa palattava asiaan

Suomen Yrittäjät ihmettelee, miksi sote-keskustelun on annettu luisua erikoissairaanhoidon olemassa olevia rakenteita puolustavien yksinpuheluksi.

– Liian moni kriitikko puolustaa omaa leipäpuutaan. Suomalainen sote ei ole täydellinen. Erityisesti erikoissairaanhoidossa on merkittävästi tehostettavaa, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

– Tällä hetkellä yksi ongelma on vertailukelpoisen tiedon puuttuminen. Maakunnat ja niiden liikelaitokset tulee velvoittaa käyttämään yhteistä kustannuslaskennan mallia. Vain näin kustannuksia voi verrata ja kohdentaa tehostamisvaatimukset oikein, Pentikäinen toteaa.

– On tärkeä antaa uudistajille työrauha eikä lietsoa turhaa epävarmuutta. Myös isojen terveysyhtiöiden pitää malttaa mielensä eikä toimia tavalla, joka synnyttää suuttumusta ja epäluottamusta, Pentikäinen korostaa.

Monituottajamalli tarpeen tavoitteisiin pääsemiseksi

Sote-uudistuksen ja valinnanvapauden arvioinnissa on huomattava, miten uudistus vaikuttaa hoito- ja hoivapalveluihin, joita suurin osa kansalaisista eniten tarvitsee.

– Uskomme, että sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet yhdenvertaisten palvelujen paremmasta saatavuudesta toteutuvat, kun valinnanvapaus avaa pk-yrittäjille mahdollisuuden tuottaa näitä palveluja. Yrittäjyyden ja monituottajamallin kautta myös kustannuksia saadaan painettua alaspäin, Mäkynen sanoo.

Lausuntoaika valinnanvapauslainsäädännöstä päättyy perjantaina.

Lääkäripalveluyritykset: Soteuudistus saatava kasaan

Lääkäripalveluyritykset ry on huolissaan siitä, että soteuudistus saadaan kasaan.

– Soten kaatuminen taas kalkkiviivoille olisi valtava katastrofi. Eniten siitä kärsisivät hoidon ja hoivan tarpeessa olevat kansalaiset. Jos sote nyt kaatuu ja sen käytännön toteutus taas viivästyy vuosilla, syntyy Suomeen kaksinapainen palvelujärjestelmä, joka on hyvin eriarvoistava ja tehoton. Tällöin emme saavuta yhtään sote-uudistuksen keskeisistä tavoitteista, Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen huolehtii. 

 

toimitus (at) yrittajat.fi

Lue koko artikkeli

Lappi hamuaa lisää startup-yrityksiä – 10 miljoonan euron sijoitusrahasto ja uudet toimitilat
» maanantai, 11 joulukuuta 2017 17:00:00 +0000

Rovaniemelle perustetaan startup-yritysten toimintaa tukeva 10 miljoonan euron sijoitusrahasto.

Kaupunkiin suunnitellaan myös co-working -toimitilat.

Tavoitteena on tuottaa koko Lapin alueelle yli 100 kansainvälisesti kasvavaa startup-yritystä vuoteen 2021 mennessä.

Aiesopimuksen allekirjoittivat Rovaniemen Kehitys Oy ja FinestLove Oy, jonka taustavoimiin kuuluu muun muassa peliyhtiö Roviolla työskennellyt Peter Vesterbacka.

Sijoitustoiminnan keskeisimpiä toimialoja tulevat olemaan muun muassa muotoilun alat, pohjoiset elintarvikkeet, opetuksen ja koulutuksen alat, peliala sekä ohjelmisto- ja sovelluskehityksen alat.

– Yrityspanimo-hankkeessa olemme vuoden 2017 aikana pystyneet saamaan aikaan Rovaniemelle yli kymmenen uutta yritystä, joista useampi on onnistunut saamaan myös sijoittajia mukaan toimintaansa. Yrityspuolella on nyt erittäin positiivinen vire ja meillä on täällä Lapissa erittäin paljon osaamista, jonka pohjalle on mahdollista perustaa kansainväliseen kasvuun tähtääviä startup-yrityksiä, sanoo Game Brewery -hankkeen projektipäällikkö Marko Alamartimo Rovaniemen Kehitys Oy:stä.

– Meidän on nyt pystyttävä tukemaan startup- yrityksiä entistä paremmin, jotta alueena Lappi voi kilpailla etelän isojen kaupunkien vetovoimaa vastaan. Rahaston ja startup-keskittymän syntyminen on hyvä alku, sillä kasvu vaatii toimivan pohjan ja toimintamallit, Alamartimo toteaa.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Rovaniemen Kehitys Oy

Lue koko artikkeli

Tunnista työuupumuksen oireet: Asiantuntija neuvoo toimimaan ajoissa
» maanantai, 11 joulukuuta 2017 16:52:51 +0000

Työuupumus voi johtaa pahimmillaan yli vuoden mittaiseen sairaslomaan. Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Jaana Laitinen kertoo Suomen Yrittäjien videolla, miten ongelman voi havaita ajoissa.

Kaiklki vinkkivideot työuupumukseen liittyen voit katsoa täältä.

– Kannattaa olla rehellinen itselleen ja kiinnittää huomiota työpäivien pituuteen. Riittävän ajan jättäminen unelle on ehdottoman tärkeä asia.

Laitinen painottaa myös hyvän kunnon merkitystä. Kävelylenkit ovat ensimmäinen askel oman kuntotason parantamiseen. Työpäivän aikana kannattaa tehdä vain yhtä asiaa kerrallaan.

Ensimmäiset merkit ovat Laitisen mukaan stressin oireita kuten närästystä tai unihäiriöitä. Monesti työasiat tulevat uneen. Kun uni jää liian vähiin, muisti heikkenee ja vireystila laskee. Aivot eivät enää toimi optimaalisella tavalla.

– Lopulta ammatillinen itseluottamus heikkenee, jolloin puhutaan jo työuupumuksesta. Toipuminen voi kestää pahimmillaan pari vuotta.

Laitisen mukaan pahoilta ongelmilta voidaan välttyä aikaisella puuttumisella. 

– Kannattaa tarttua ajoissa, kun merkit ovat lieviä. Jos on univaikeuksia, kannattaa pysähtyä miettimään mitä voisi tehdä toisin ja voisiko viettää enemmän vapaa-aikaa perheen ja läheisten kanssa.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Lue koko artikkeli

Yksinyrittäjä, täältä saat työterveyshuollon aiempaa helpommin – katso lista
» maanantai, 11 joulukuuta 2017 10:41:01 +0000

Vain pieni osa yksinyrittäjistä on ottanut työterveyshuollon itselleen. Uudet Yrittäjien neuvottelemat puitesopimukset helpottavat palveluihin hakeutumista ilman sopimusneuvottelujen tarvetta.

– Yrityksen menestyminen on yrittäjän oman työkyvyn varassa. Työhyvinvointiin ja työkykyyn kannattaa panostaa, sanoo Yrittäjien toimialapäällikkö Mika Hämeenniemi.

– Työterveyshuollon perustehtävä on tukea yrittäjän työkykyä ja työterveyttä. Työterveyshuolto sisältää kaksi osaa: ennaltaehkäisevän, työkykyä tukevan, lakisääteisen työterveyshuollon sekä tätä täydentävän, vapaaehtoisen työterveyshuollon. Yrittäjä itse voi päättää, missä laajuudessa hän ottaa työterveyshuollon käyttöönsä.

Kela korvaa työterveyshuollon kustannuksista noin 60 prosenttia ennaltaehkäisevän työterveyshuollon palveluista ja noin 50 prosenttia vapaaehtoisista palveluista.

– Kustannusten ja Kelan korvausten erotuksen voi vähentää verotuksessa, Hämeenniemi toteaa.

Yhteisesti hankitut työterveyshuoltopalvelut vähentävät yritysten hallinnollista taakkaa ja helpottavat palveluiden järjestämistä.

Ensimmäiset puitesopimukset solmittiin Uudellamaalla ja Pirkanmaalla alkusyksystä.

– Suuri kiitos kuuluu Työterveyslaitokselle ja sen TyhyverkostoX-hankkeelle, joka on ollut erittäin suuressa roolissa asian etenemisessä, Hämeenniemi kertoo.

 

Nämä Yrittäjien aluejärjestöt ja toimialajärjestöjen aluejärjestöt ovat kilpailuttaneet ja neuvotelleet työterveyshuollon puitesopimuksen jäsenilleen:

 • Uudenmaan Yrittäjät
 • Pirkanmaan Yrittäjät
 • Pohjois-Karjalan Yrittäjät
 • Pohjois-Karjalan Yrittäjänaiset
 • Taksiliiton Itä-Suomen alueyhdistys

 

Nämä puitesopimukset valmistuvat vuodenvaihteessa:

 • Kainuun Yrittäjät
 • Koneyrittäjien liitto
 • Suomen kotityöpalveluyhdistys
 • SKAL Itä-Suomi

 

Nämä puitesopimukset valmistuvat vuonna 2018:

 • Etelä-Savon Yrittäjät
 • Etelä-Karjalan Yrittäjät
 • Helsingin Yrittäjät
 • Lapin Yrittäjät

 

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuva: Pixhill

Lue koko artikkeli

Katsastusasema siirtyy isältä tyttärelle - YLE: "nyt sitten hypätään tuntemattomaan"
» maanantai, 11 joulukuuta 2017 08:03:41 +0000

YLE uutisoi Seinäjoella toimivasta Lännen Autokatsastuksesta, jonka sukupolvenvaihdos tuo johtoon perheen tyttären.

– Onhan tässä ollut sopeutumista ja kaikenlaista säätämistä, mutta tosi hyvin on mennyt, ei voi valittaa, Milla Korpela toteaa Ylelle.

Kanadassa 15 vuotta opiskellut Korpela muutti kanadalaismiehensä kanssa takaisin Seinäjoelle.

– Sitten tuli tämä mahdollisuus ja päätimme, että nyt sitten hypätään tuntemattomaan.

– Olin tosin täällä töissä jo silloin 20 vuotta sitten, ettei ala ihan täysin tuntematon ollut, mutta paljon on kuitenkin muuttunut tässä välissä, Milla Korpela sanoo Ylelle.

Isälle, Lännen autokatsastuksen toimitusjohtaja Ossi Korpelalle jatkaja löytyi helposti, mutta sukupolvenvaihdoksen tekemisen hän koki koukeroiseksi.

– Lakitoimisto hoitelee nämä asiat. On tämä aika upottava suo, että siinä täytyy olla asiantuntija apuna, Ossi Korpela toteaa.

Tuleva toimitusjohtaja ei pelkää haasteita.

– Ehkä siinä on vähän sitä pohjalaista hulluutta, että pitää olla haasteita eikä niitä ole ennenkään pelätty, Milla Korpela tuumii Ylelle.

toimitus (at) yrittajat.fi

Lähde: YLE

Kuva: Istockphoto

 

 

Lue koko artikkeli

Lahtelaisyritys kehitti "Kehujen keskiviikon" - tuhannet aikovat osallistua
» maanantai, 11 joulukuuta 2017 06:54:18 +0000

Työyhteisöjen ja yksilöliden valmentamiseen sekä hyvinvointiin erikoistuneen lahtelaisen Elämänjälki-yrityksen perustama kehukampanja saa suosiota.

Valtakunnalliseksi "Kehujen keskiviikoksi" (13. joulukuuta) nimetty teemapäivä on netin yhteisöpalvelu Facebookissa kerännyt jo 6 000 osallistujaa. Yli 8 000 on ilmoittanut kiinnostuksestaan kehupäivää kohtaan.

– Kehujen keskiviikon suosio yllätti meidät. Mutta näin humanistina tuntuu hyvältä pistää hyvä kiertämään ilmaiseksi, kun yleensä myymme osaamistamme, Elämänjäljen yrittäjä Jarkko Saari toteaa maanantain Etelä-Suomen Sanomissa.

Saaren mukaan jokainen, sekä työnantaja että työntekijä, voi osallistua kehukampanjaan.

– Kannattaa miettiä, millaisen tunnelman tuo tullessaan työpaikalle. Sanooko hyvää huomenta, kyseleekö kuulumisia. Työyhteisön hyvinvointi on jokaisen, ei vain esimiehen vastuulla.

– Kun kehut, kehu ihmistä. Kun arvostelet, arvostele asiaa, älä ihmistä. Ja muista kysyä myös nöyrien ja hiljaisten puurtajien mielipidettä palavereissa. Liian usein käy niin, että se joka huutaa eniten, saa eniten, Saari toteaa lehdessä.

toimitus (at) yrittajat.fi

Lähde: Etelä-Suomen Sanomat

Kuva: Pixhill
 

Lue koko artikkeli

M-Files löysi rahoittajan Slushista: "Jos me emme kasva, joku muu kasvaa"
» lauantai, 09 joulukuuta 2017 07:14:23 +0000

Tamperelaiselle ohjelmistoyhtiölle M-Filesille vuoden 2015 Slush-tapahtuma oli onnenkantamoinen. yritys löysi itselleen sopivimman sijoittajan.

M-Filesin ensimmäinen rahoituskierros toteutettiin vuonna 2013, jolloin yritys nosti kuusi miljoonaa euroa brittiläisiltä sijoittajilta. Mukana oli myös suomalainen Teollisuussijoitus. Toisella rahoituskierroksella kassaan kilahti 33 miljoonaa euroa. Tuolloin mukana oli muun muassa arvostettu ranskalainen pääomasijoittaja Partech Ventures.

– Rahoituksen tarve lähti ennen kaikkea strategiasta. Missionamme on muuttaa sitä, miten maailma hallitsee tietoa. Siihen meillä on loistava teknologia, M-Filesin toimitusjohtaja Miika Mäkitalo sanoo.

Hänen mukaansa strategian toteuttaminen pitkällä aikavälillä ei olisi ollut mahdollista ilman pääomasijoituksia.

– Kun vuonna 2010 laadimme kasvusuunnitelmaa, näimme että markkinoilla on imua. Syksyllä 2012 huomasimme, että emme kykene nykyisellä kassavirralla toteuttamaan seuraavan vuoden suunnitelmaa tai tekemään investointeja myyntiin ja markkinointiin.

Edessä oli valinta: Tyytyminen omaan kassaan ja maltilliseen 10-20 prosentin kasvuun tai rahoituksen nostaminen, joka mahdollistaisi jatkamisen kasvu-uralla.

– Uskoimme, että meillä on maailmanluokan teknologiaa. Olisimme ottaneet strategisen riskin, jos olisimme jääneet keräämään sotakassaa Suomeen. Jos me emme kasva, joku muu kasvaa. Jos emme vaikuta markkinoiden suuntaan, joku muu vaikuttaa, Mäkitalo jatkaa.

Mihin raha käytettiin?

Mäkitalo korostaa, että rahoitus itsessään ei tarkoita vielä mitään. M-Filesissä pääomasijoittajien rahaa on käytetty etenkin myyntiin ja markkinointiin.

– Lisäksi olemme vahvistaneet investointeja Yhdysvalloissa ja avanneet toimipisteet Briteissä, Australiassa ja Ranskassa.

Tällä hetkellä M-Filesillä on 100 hengen toimisto Yhdysvalloissa, parikymmentä ihmistä Englannissa, alle 10 hengen tiimi Ranskassa ja Kanadassa sekä muutama työntekijä Saksassa ja Australiassa.

Osa rahoituksesta on käytetty kiihdyttämään tuotekehitystä. Lisäksi M-Files on vahvistanut strategista suunnittelua ja hallintoa.

– Tottakai sijoittaja haluaa sijoituksilleen tuottoa. Osa sijoittajista seuraa tarkasti, onko kehitys sen mukaista kuin arvioitiin.

Valitse oikea sijoittaja

Mäkitalon mukaan pääomasijoituksia etsivän yrityksen olisi ensiarvoisen tärkeää löytää itselleen sopivin sijoittaja.

– Tämä on asia, josta puhutaan aivan liian vähän. Samoin kuin sijoittajat etsivät hyviä sijoituksia, yrityksen pitäisi etsiä hyviä sijoittajia. Toki raha ja sijoitusehdot ovat tärkeitä, mutta tärkeämpää on löytää sijoittajan kanssa yhteinen visio tulevaisuudesta. Pitää olla yhteinen näkemys siitä, miten ja missä halutaan kasvaa ja minne investoidaan. Sitten kun sijoitussopimus tehdään, homma vasta alkaa.

M-Files kävi kiinnostuneiden sijoittajien kanssa useita neuvottelukierroksia. Sadasta kiinnostuneesta sijoittajasta seuloitui loppumetreille viisi, joiden kanssa asioita käytiin tarkasti läpi.

– Meillä on ollut toki hyvä tilanne siinä mielessä, että kasvu on ollut niin vahvaa, että olemme saaneet valita hyvän sijoittajan. Emmekä ole olleet pakotettuja ottamaan rahoitusta. Valitsemamme sijoittajat ovat olleet erinomaisia kumppaneita.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Lue koko artikkeli

Tivi listasi Suomen it-vaikuttajat: Yrittäjät hyvin edustettuina
» perjantai, 08 joulukuuta 2017 13:01:24 +0000

Tivi on listannut Suomen 100 it-vaikuttajaa. Lista on nähtävissä kokonaisuudessaan täällä. Ensimmäisen kerran listaus tehtiin vuonna 2003.

Tuoreimmalla listalla neljäsosa nimistä on uusia. Nimissä näkyy tietoturvan ja tekoälyn merkityksen kasvu Suomen it-alalla.

Uusia tekoälyä edustavia vaikuttajia ovat The Curious AI:n toimitusjohtaja Harri Valpola sekä nykyisin Applella tutkijana työskentelevä Tapani Raiko.

Mukana on myös yrittäjiä, muun muassa sarjayrittäjä ja sijoittaja Timo Ahopelto. Listalta löytyy myös Sulavan perustajaosakas ja toimitusjohtaja Aki Antman.

Naisista listalla ovat muun muassa Reiman toimitusjohtaja Elina Björklund. Reima on uudistanut viime aikoina lastenvaatemallistoaan ja tuonut markkinoille vaatteisiin integroidun aktiivisuussensorin.

Robotiikka-asiantuntija Cristina Andersson on Björklundin ohella yksi it-vaikuttajalistan naisista. Vaikuttajien joukosta löytyy myös Cisco Finlandin toimitusjohtaja Mervi Airaksinen.

It-vaikuttajia (koko lista löytyy Tivin verkkosivuilta):

Yksi listan uusista vaikuttajista on kotimaisen Hackrfi-palvelun perustajajäsen Lea Viljanen, jonka palvelu välittää niin sanottuja hyviä hakkereita.

Yksi Suomen tunnetuimmista tietoturva-asiantuntijoista, F-Securen Mikko Hyppönen löytyy niin ikään listalta.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Lue koko artikkeli

Kuljetusala kritisoi tienpitoa – "kuljetukset myöhästyvät tunteja liukkauden takia"
» perjantai, 08 joulukuuta 2017 09:50:24 +0000

Raskas liikenne on kärsinyt vaihtelevan sään tuomista keliolosuhteista, esimerkiksi sulan tienpinnan nopeasta jäätymisestä ja loskaisista väylistä.

– Ennakoiva tienhoito on nyt unohdettu kokonaan. Aiemmin hiekoitettiin ja suolattiin etukäteen. Nyt saamme palautetta, että liukkaudentorjunta on lyöty laimin jopa yksinumeroisilla valtateillä, kertoo Suomen Logistiikka ja Kuljetus SKAL ry:n puheenjohtaja Teppo Mikkola.

SKALin mukaan talvitienhoidon on kyettävä vastaamaan jatkuvasti muuttuviin talviolosuhteisiin, vaikka se tarkoittaisi tienhoidon kustannusten nousua ja tienhoidon luokituksen uudelleenarviointia.

Mikkola muistuttaa myös alemman tieverkon tärkeydestä.

– Pikkupaikkakunnilla niiden varrella on paljon yrityksiä ja yrittäjiä, jotka ovat riippuvaisia tavarankuljetuksista.

Mikkolan mukaan raskas liikenne voi joutua odottamaan liukkaudentorjuntaa jopa 3-4 tuntia.

– Ajo- ja lepoajat ovat tiukkoja. Kuljetus voi lopulta myöhästyä jopa puoli vuorokautta liukkauden takia.

Tuoreen Elinkeinoelämän kuljetukset tieverkolla -selvityksen mukaan Suomen tieverkon korjausvelaksi arvioidaan yli miljardi euroa.

– Tämä on nyt pohdinnan paikka kaikille osapuolille, Mikkola sanoo.

Lue myös: Kuljetusyrittäjältä keksintö tieliukkautta vastaan

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuva: Istockphoto

Lue koko artikkeli

Annatko asiakkaille tai työntekijöille joululahjoja – muista tämä verotuksessa
» perjantai, 08 joulukuuta 2017 08:02:53 +0000

Verotuskäytännöistä muistuttaa Tilitoimisto Lehtimäki blogissaan.

Työntekijälle voidaan antaa verovapaasti vähäinen lahja jos se on annettu muuna kuin rahana tai siihen verrattavana suorituksena.

Tällainen lahja voi olla esimerkiksi herkkukori. Lahjan arvon on oltava alle sata euroa

– Joulurahat, lahjakortit ja esinelahjat, jotka työntekijä on itse saanut valita, katsotaan aina veronalaiseksi palkkatuloksi, tilitoimisto kertoo blogissa.

Henkilökuntalahjoista hankintaan sisältyvä arvonlisävero ei ole vähennettävissä, mutta esimerkiksi henkilöstön pikkujoulujuhliien kuluista myös arvonlisäveron saa vähentää.

Mainoslahjat ovat normaalisti elinkeinotoiminnassa vähennyskelpoisia kuluja.

Verottaja tulkitsee mainoslahjoiksi esimerkiksi yrityksen tuotteiden näytekappaleet, yrityksen merkkipäivinä asiakkaille jaetut lahjat ja asiakkaille annetut kummi- ja häälahjat. Mainoslahja on arvoltaan vähäinen massalahja, joka annetaan samanlaisena ja samanaikaisesti usealle eri vastaanottajalle.

Verotuskäytännössä on katsottu, että mainoslahja voi olla arvoltaan 35 euroa.

Edustuslahjat valitaan yksilöllisemmin vastaanottajan mukaan. Alkoholilahjat katsotaan aina edustuskuluiksi.

– Edustuskuluista ei voi tehdä vähennyksiä arvonlisäverotuksessa ja tuloverotuksessa vähennyskelpoista on vain 50 prosenttia kulusta, tilitoimisto muistuttaa.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Pixhill

Lähde: Tilitoimisto Lehtimäen blogi

Lue: Tuhannen euron lahja nosti ilon ylimmilleen Planmecassa

Lue lisää verotuksesta täältä

Lue koko artikkeli

Tunnistatko työuupumuksen merkit? Asiantuntija kertoo, milloin on syytä huolestua
» torstai, 07 joulukuuta 2017 12:51:43 +0000

Oheisella trailerilla saadaan esimakua Työterveyslaitoksen johtavan asiantuntijan Jaana Laitisen vinkeistä. Laitinen on erikoistunut työstä palautumiseen ja terveyden edistämiseen.

Laitinen painottaa etenkin riittävän unen ja laadukkaan ruokailun merkitystä. Myös fyysisellä kunnolla on merkitystä, vaikka työtehtävät eivät olisikaan fyysiesti erityisen kuormittavia. 

Vinkkivideo on nähtävissä kokonaiduudessaan ensi viikon maanantaina Suomen Yrittäjien tubekanavalla ja osoitteessa Yrittajat.fi.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Lue koko artikkeli

48 yritystä ponnisti AAA-luokkaan – katso lista
» torstai, 07 joulukuuta 2017 12:06:52 +0000

Yrittäjäsanomat julkaisee AAA-listauksen torstaisin. Listauksessa ovat mukana AAA-luokkaan edellisen viikon torstaista kuluvan viikon keskiviikkoon mennessä listalle päässeet yritykset. Tiedot toimittaa Bisnode. 

Luokitus perustuu Bisnoden kehittämään automaattiseen luottoluokitusjärjestelmään. Se on jatkuvasti päivittyvä järjestelmä, joka yrityksen toimintaa, taustaa, taloutta ja  maksutapaa koskevaa informaatiota järjestelmällisesti keräämällä ja analysoimalla arvioi yrityksen luottokelpoisuutta ja kykyä selviytyä normaaliin liiketoimintaan liittyvistä sitoumuksista.

Yrittäjäsanomat julkaisee tietoja myös perustetuista yrityksistä. Tämä lista julkaistaan tiistaisin.

Nyt julkaistava lista pitää sisällään 1.12.–7.12.2017 AAA- joukkoon päässeet yritykset. Listalla on yhteensä 48 yritystä.

Yritysjoukon liikevaihdon keskiarvo on noin 844 000 euroa ja tuloksen keskiarvo noin 133 000 euroa.

Kotipaikka

Yritys

Perustettu

Liikevaihto, euroa

Tulos, euroa

AKAA

A-duo Oy

2009

632000

29000

ESPOO

ImproveIt Oy

2007

175000

31000

ESPOO

Janri Oy

1994

208000

29000

HELSINKI

BKR Tiimi Oy

2012

202000

15000

HELSINKI

Laivurin Valinta Oy

1998

1339000

30000

HELSINKI

Prodi Oy

1999

230000

26000

HELSINKI

Topeno Holding Oy

1998

2202000

372000

HELSINKI

Törmäpress Oy

1989

189000

144000

HELSINKI

Fast Clean H & J Oy

1992

776000

37000

HELSINKI

Kuljetusliike Knut Johansson & Co Oy

1960

176000

44000

HELSINKI

Rakennustoimisto H. Hänninen Oy

1990

332000

44000

HELSINKI

Satkar Oy

1998

1218000

243000

JOENSUU

Autoilija Jorma Keinonen Oy

1996

334000

77000

KANGASNIEMI

Brado Oy

2015

354000

49000

KITEE

Jarisport Oy

1989

307000

34000

KOTKA

Maansiirtoliike Kotkan Kuormaus Oy

1997

962000

80000

KOTKA

Kumilaakso Oy

1996

480000

136000

KOUVOLA

Arkkitehtitoimisto Planssi Oy

2010

223000

36000

LAPPEENRANTA

GF-Service Oy

2005

4371000

118000

MAALAHTI

T Majors Entreprenad Ab Oy

2014

236000

66000

MIKKELI

Tilitoimisto Rikata Oy

2007

235000

8000

MÄNTSÄLÄ

Kuljetusliike Ahti Laakso Oy

1980

300000

59000

NOKIA

Agiler Oy

2015

229000

51000

NOKIA

Tesproma Oy

2009

895000

44000

PIETARSAARI

Oy Hilltip Ab

2004

5325000

988000

PORVOO

ELECTROBIH Oy

2008

545000

165000

PORVOO

Hotelli Sparre Oy

1992

581000

74000

RAAHE

ATP Metal Works Oy

2005

2449000

408000

RIIHIMÄKI

Anna-Medi Oy

2013

173000

60000

ROVANIEMI

PetRepo Oy

2014

264000

36000

SALO

Milsteed Oy

2014

178000

44000

SEINÄJOKI

Uretaanipojat Oy

2014

289000

45000

SIPOO

Lämpöpumppupiste Suomi Oy

2012

308000

16000

TAMMELA

Matti Tuomola Oy

1988

2310000

233000

TAMPERE

Isoniemen Perhekoti Oy

1998

261000

45000

TAMPERE

Spantec Oy

1992

174000

45000

TAMPERE

Ahola Entertainment Oy

2015

530000

404000

TURKU

Cliniscan Oy

1999

271000

65000

TURKU

Taksi Turku Oy

2011

240000

64000

TURKU

Kala-Apu Oy

1989

1857000

255000

TURKU

Hifimesta Oy

1993

1074000

52000

VANTAA

Ferentum Oy

2007

205000

8000

VANTAA

Kiinteistönvälitys Uusi Koti Oy LKV

2015

339000

47000

VANTAA

CxO Professional Oy

2015

186000

8000

VANTAA

Hiusstudio 3 O.Y.

2013

208000

12000

VETELI

Priima Pohjanmaa Oy

2014

287000

68000

VIROLAHTI

V-Center Oy

2009

1015000

123000

YPÄJÄ

Ypäjän Metalli Oy

1997

4853000

1326000

 

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi

Lue koko artikkeli

Jäitkö kaipaamaan Saabin suosikkimallia? Se tulee taas, tällä kertaa Kiinasta
» torstai, 07 joulukuuta 2017 08:46:39 +0000

Vaikka uusi Saab valmistetaan Kiinassa, sen takana on kiinalaisyhtiö Nevs. Lyhenne tulee sanoista National Electric Vehicle Sweden. Nimensä mukaisesti yhtiö keskittyy tuomaan markkinoille sähköautoja. Osa auton voimansiirtolaitteista suunnitellaan Ruotsissa.

Kiinalainen versio tulee myyntiin täyssähköisenä versiona ja se kohdistetaan kyydinjakoyrityksille. Nevsin mukaan auton akuissa riittää potkua 300 kilometrin ajoon ennen lataustarvetta. Autoa myydään myös yksityisasiakkaille, mutta saatavuus on vielä epäselvä.

Nevsin tavoitteena on saada auto laajalti käyttöön autonvuokrausyrityksille. Aikaisemmin yhtiö on kertonut, että se on saanut tuhansia ennakkotilauksia Kiinasta.

Vähäisiä muutoksia

Nevs ei ole tehnyt merkittäviä muutoksia auton muotoiluun. Konepeltiä on korotettu hieman ja etusäleikkö on uudistettu.

Auton sisällä entisen Saabin tunnusmerkit ovat selvästi havaittavissa. Ohjauspyörä on kuitenkin uudistettu, samoin käsijarrun kahva. Kojelaudassa on nyt digitaalinen mittaristo. Nevs on lisännyt autoon internet-yhteyden, jonka kautta auto on päivitettävissä.

Valmistaja tuo jatkossa neljä muutta automallia, jotka on rakennettu 9-3:n alustalle. Luvassa on muun muassa katumaasturi.

Lähteet: Kauppalehti, Tekniikan Maailma

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Lue koko artikkeli

Miten sinä palkitset henkilöstösi? Tuhannen euron lahja nosti ilon ylimmilleen Planmecassa
» torstai, 07 joulukuuta 2017 08:24:10 +0000

Ilta-Sanomat uutisoi Planmecan kiitoslahjasta, joka käsitti tuhat euroa ja suomalaisista menestystarinoista koostetun kirjan.

Hammasteknologia-alalla toimiva Planmeca on perehyhtiö, jonka pääkonttori on Helsingissä. Kyseessä oli Suomen 100-vuotisjuhlaa kunnioittava lahja työntekijöille.

Henkilöstön keskuudesta kerrotaan Ilta-Sanomille, että lahjasta tiedotettiin jokaisen työntekijän kotiin lähetetyllä kirjeellä, jonka allekirjoittaja oli yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Heikki Kyöstilä. Kyöstilä perusti yhtiön vuonna 1971.

Kirjeessä kiitettiin jokaisen arvokkaasta työpanoksesta konsernin yhtiöiden hyväksi. Kirjeessä mainittiin lisäksi, että lahja on normaalin ennakonpidätyksen alaista tuloa.

Tiistaina yhtiön henkilökunnalle tarjottiin samppanjaa.

Kyöstilä kommentoi Ilta-Sanomille, että tarkoitus oli maksaa palkkiot häneltä itseltään eikä yhtiön kassasta. Verottaja kuitenkin puuttui asiaan, ja lopulta rahat tulivat yritykseltä.

Kuva: Planmeca

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Lue koko artikkeli

Helsingin Yrittäjät valitsi Vuoden yksinyrittäjän ensimmäistä kertaa
» keskiviikko, 06 joulukuuta 2017 11:08:51 +0000

Yksinyrittäjien määrä on voimakkaasti lisääntynyt viime vuosina. Helsingin Yrittäjät haluaa korostaa yksinyrittäjien ja itsensätyöllistäjien yhteiskunnallista merkitystä palkitsemalla jatkossa vuosittain Vuoden helsinkiläisen yksinyrittäjän.

Vuoden 2017 palkinnon ansaitsi mindfulness-pioneeri Leena Pennanen (Center for Mindfulness Oy (CFM), Finland Oy), joka on kouluttanut tuhansia ihmisiä ja satoja alan ohjaajia MBSR-menetelmään (Mindfulness-Based-Stress-Reduction) perustuen. Hän on myös tuonut alan kansainvälisiä huippuopettajia Suomeen.

- On hienoa palkita ensimmäisenä Vuoden helsinkiläisenä yksinyrittäjänä alansa uranuurtaja, joka edistää kaikille meille tärkeitä teemoja: jaksamista ja hyvinvointia, sanoo Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala.

Cityvarasto kasvanut voimakkaasti

Vuoden 2017 helsinkiläinen yritys -palkinnon voitti kovaa kasvua tehnyt Cityvarasto Oyj. Vuonna 1999 perustettu pienvarastoalan yritys on laajentunut sekä orgaanisesti että yrityskaupoin alansa markkinajohtajaksi Suomessa.

Globaalit megatrendit, kuten kaupungistuminen ja tavarapaljous, ovat luoneet kasvupotentiaalia varastoalalle. Lähes 20 vuotta toiminut Cityvarasto Oyj on tarttunut näihin muutoksiin ja ponnahtanut Helsingin Metsälästä valtakunnalliseksi pienvarastoalan huipuksi Suomessa. Yrityksen liikevaihto ja käyttökate ovat kasvaneet joka vuosi perustamisesta lähtien.

- Vuodesta 1999 alkaen tehty pitkäjänteinen työ näkyy yrityksen tasaisessa kasvussa. Suomen johtava pienvarastoja vuokraava yritys vakuutti kokonaisvaltaisesti laadukkaalla toiminnallaan, kertoo Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Sarianne Reinikkala palkitsemisperusteista.

toimitus(at)yrittajat.fi

Lue koko artikkeli

Tässäkö apu työssä jaksamiseen? Kokeilimme Samsungin uusinta aktiivisuuskelloa
» tiistai, 05 joulukuuta 2017 16:08:51 +0000

Samsungin uusin fitness-kello Gear Sport tarjoaa yhden mahdollisuuden helpottaa päivittäisen liikunnan seuraamista. Tämän lisäksi kello seuraa myös kalorinkulutusta, unta ja toimii treeniapurina mitaten sykettä ja matkaa esimerkiksi juoksu- tai pyörälenkin aikana.

Fitness-kellojen markkinoilla Samsungin uutuus ei ole mullistava, mutta hintaisekseen se on kiinnostava laite. Laitteen etuna on, että se toimii sekä Android-puhelimen että iPhonen kanssa. Positiivista on sekin, että asennus käy käden käänteessä.

Kokeilimme kelloa muutaman viikon ajan aktiivisessa kuntoilukäytössä. Hyödyllisimmäksi ominaisuudeksi havaitsimme kiitettävän tarkan sykkeen mittauksen suoraan ranteesta. Joitakin kertoja maksimisyke tosin näytti liian korkeita lukemia. Tällöin syy löytyi yleensä siitä, että kello ei ollut tarpeeksi tiukasti ranteessa. Gear Sport mittaa käyttäjän niin halutessa sykettä tasaisin väliajoin pitkin päivää.

Gear Sport motivoi käyttäjäänsä sitä mukaa, kun asetettu päivittäinen askeltavoite (testin aikana 10 000 askelta) täyttyy. Kun tavoite on saavutettu, kello kiittää käyttäjää ja luo näin mukavan fiiliksen saavutetusta liikuntasuorituksesta.

Kello mittaa myös noustuja portaita ja unen laatua. Näiden kohdalla tulokset eivät vaikuttaneet riittävän tarkoilta. Portaiden määrä näytti joinakin päivinä huimia lukemia, vaikka kellon kanssa oli kävelty vain tasamaalla.

Akku kestää pitkään

Gear Sportin käytössä erityisen kätevää on se, että kello tunnistaa automaattisesti liikuntasuorituksen. Kun lähdin pyörälenkille, kello tunnistaa pyöräilyn ja ilmoittaa jonkin ajan kuluttua, kuinka kauan olin polkenut. Samoin tapahtui, kun lähdin juoksemaan. Kellosta voi toki käynnistää myös erillisen harjoituksen, jonka aikana kello mittaa taitettua matkaa ja sykettä. Tällöin akku kuluu selvästi nopeammin kuin peruskäytössä. Matkan ja sykkeen mittaus toimii myös uinnin aikana, sillä kello on vesitiivis.

Akun kesto oli positiivinen yllätys. Peruskäytössä, ilman erillisiä harjoituksia, virtaa riitti kevyesti pariksi päiväksi. Tällöin kello ei kuitenkaan ollut bluetooth-yhteydessä älypuhelimeen, mikä pidentää akun kestoa. Bluetooth-yhteydellä kellon näytölle saa ilmoitukset esimerkiksi viesteistä.

Jos käyttäjä kokee tärkeäksi tarkkailla päivittäistä kalorinkulutusta, Gear Sport tarjoaa siihen oivan mahdollisuuden. Kello mittaa kuitenkin vain oletettua kalorinkulutusta, joten kalorien laskeminen ei ole yhtä tarkkaa kuin ruokapäiväkirjaa pitämällä. Eniten hyötyä ominaisuudesta on niille, jotka tietävät suhteellisen tarkasti, kuinka paljon kaloreita kuluttavat päivän aikana.

Kätevä myös älykellona

Gear Sportin hankkimista puoltaa myös sen toimivuus älykellona. Kellon näytölle saa ilmoitukset sovelluksista ja sen kautta voi lähettää yksinkertaisia viestejä. Tallennustilaan mahtuu 4 gigatavua musiikkia. Spotify Premium -käyttäjät voivat tallentaa kelloon musiikkia lokaalisti, ilman tarvetta nettiyhteydelle. Näin ollen lenkille ei tarvitse ottaa mukaan älypuhelinta.

Kokonaisuutena Samsung Gear Sport on onnistunut älykäs kuntomittari, josta on hyötyä vapaa-ajalla, työssä ja kuntoilussa. Kellon käyttöä helpottaa aikaisemmista Samsungin fitness-kelloista tuttu pyörivä kellotaulun kehus, jonka avulla kellon käyttö on selvästi helpompaa kuin pientä kosketusnäyttöä hipelöimällä.

Gear Sportin hinta on noin 300 euroa.

Teksti ja kuva Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Lue koko artikkeli

Von Wright -innovaatiokilpailu etsii esimerkillistä käsityöyrittäjää – palkintosumma 15 000 euroa
» tiistai, 05 joulukuuta 2017 14:30:00 +0000

Ammatillista osaamista edistävä Mestarikiltaneuvosto on perustanut Viktor Julius von Wrightin nimeä kantavan ritariston tunnustukseksi merkittävästä toiminnasta korkean osaamisen, kädentaitoalan ja/tai käsi- ja pienteollisuuden hyväksi.

Nyt ritaristo avaa julkisen ja valtakunnallisen innovaatiokilpailun, jonka voittaja palkitaan 15 000 eurolla.

Palkinnolla halutaan korostaa käsityöalalla toimivien oma-aloitteisten, kasvuhalukkuutta omaavien yrittäjien merkitystä talouselämässä sekä samalla parantaa käsityöyrittäjyyden arvostusta yhteiskunnassa.

Palkintokriteereissä huomioidaan erityisesti kädentaito, luovuus ja tuotekehitys, liikeidea ja kasvupotentiaali.

Yrityksen toimialan tulee olla kädentaitoalalla tai hyvin lähellä sitä, kuitenkin huomioiden muuttunut maailma ja käsityöalojen monipuolisuus.

Yrittäjän tulee olla itsenäinen ja nuorehko. Yrityksen tuotteet ovat jo saavuttaneet tunnettavuutta ja niillä on orastavaa kysyntää ja kasvunäkymiä myös Suomen ulkopuolella.

Voittaja julkistetaan 8. helmikuuta Suomen Yrittäjien Koulutusjohdon Foorumissa.

Wright-innovaatiopalkintoa haetaan hakulomakeella. Lomake täytetään ja palautetaan joko sähköisesti tai postitse. Ehdotukset palkinnon saajiksi tulee toimittaa 15.1.2018.

Hakulomakkeen ja lisätietoa löydät täältä.

toimitus (at) yrittajat.fi

 

Lue koko artikkeli

Palatko loppuun vai palaudutko? Ilmoittaudu mukaan hyvinvointitutkimukseen
» tiistai, 05 joulukuuta 2017 13:10:20 +0000

Yrittäjäsanomat julkaisee ensi viikon alussa videomateriaalia, jossa Työterveyslaitoksen asiantuntija pureutuu konkreettisiin vinkkeihin työuupumisen ehkäisemiseksi. Video on katsottavissa Suomen Yrittäjien Youtube-kanavalla ja osoitteessa Yrittajat.fi.

Videon asiantuntijana on Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Jaana Laitinen.

– Jaksat työssäsi paremmin, kun muistat huolehtia yrityksesi tärkeimmästä pääomasta eli omasta itsestäsi. Jos työstä ei palaudu, kuormitus kasaantuu ja työkyky heikkenee. Silloin myös vaivojen ja sairauksien riski kasvaa, Laitinen sanoo.

Laitisen mukaan työstä irrottautumiseksi on hyvä olla aikaa myös muulle toiminnalle, jotta mieli ja keho rauhoittuvat ja lepäävät. Suunnittelemalla omaa työtä niin, että keskittyy yhden asian tekemiseen kerrallaan, voi säästää aikaa ja vähentää työn kuormittavuutta.

– Kiire ei haittaa, jos sen vastapainoksi on myös rauhallisia hetkiä. Mitä kiireisempi olet, sitä tärkeämpää on syödä kellon mukaan.

Ilmoittaudu tutkimukseen

Työterveyslaitos etsii parhaillaan yksinyrittäjiä ja mikroyrittäjiä, jotka haluavat ilmoittautua mukaan palautumista käsittelevään tutkimukseen osoitteessa ?www.ttl.fi/palaudu.

Tutkimukseen valitut yrittäjät sitoutuvat käyttämään Työterveyslaitoksen Palaudu! -mobiilisovellusta vähintään kahden kuukauden ajan useimpina päivinä viikossa ja vastaamaan kyselyihin yhteensä kolme kertaa. Lisäksi 30-40 tutkimukseen osallistuvaa henkilöä arvotaan mukaan haastattelututkimukseen. Tutkimukseen osallistuminen on maksutonta.

Tutkimus kestää noin vuoden. Työterveyslaitos edellyttää mukaan pääseviltä yrittäjiltä suomen kielen ymmärtämistä, suostumusta kerättävien tietojen hyödyntämisestä tutkimuksessa ja Android-käyttöjärjestelmällä varustetun älypuhelimen käyttömahdollisuutta.

Tutkimukseen rekrytoidaan kaksi yrittäjäryhmää, joista toinen saa käyttöönsä Palaudu! -sovelluksen tammikuussa. Vertailuryhmä saa sovelluksen käyttöönsä kesällä 2018.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Lue koko artikkeli

Vanhan kolikon arvo jopa 15 000 euroa – Henri Hietala perusti oman rahaliikkeen
» tiistai, 05 joulukuuta 2017 11:00:00 +0000

Lahtelaisnuori Henri Hietala tutustui yrittäjyyteen kioskinpitäjän roolissa jo alakouluiässä.

– Olin Vesivehmaalla lennonopettajana toimineen isäni mukana. Perustin kioskin vanhaan tyhjään rakennukseen ja tykästyi kovasti, Hietala muistelee.

Myös kaikenlainen keräily oli nuorukaiselle tuttua puuhaa.

– Keräsin rahoja, lähinnä vanhoja markkoja, purkkeihin ja kansioihin. Pankissa olleilta tuttaviltani sain erilaisia juhlarahoja.

Lahdesta Hietala päätyi pääkaupunkiseudulle. Hän toimi 10 vuoden ajan Suomen Monetan myyntitehtävissä.

– Samalla sain kipinän omasta rahaliikkeestä.

Hietala rekisteröi Suomen Rahaliikkeen nimiinsä kesällä 2016. Hietalalla on toinenkin yritys, joka vuokraa tablettitietokoneita sekä virtuaalilaseja.

– Pääsin kokeilemaan yrittäjyyttä, pärjääkö sillä ja tykkäänkö siitä. Fiilikset olivat hyvät, yrittäjyys on juuri sitä mitä haluan tehdä. En enää kaipaa toisten palvelukseen.

Kesän aikana luontoaiheisista grafiikoistaan tunnettu Erik Bruun suunnitteli Hietalalle Suomen Rahaliikkeen ensimmäisen tuotteen, Sydänmaa- mitalisarjan.

– Asiakkaiden löytäminen on kova haaste näin pienellä markkinointibudjetilla, Hietala myöntää.

"Kansainvälisille markkinoille"

Oman mitalisarjan lisäksi Hietala vierailee messuilla ja huutokaupoissa.

Hän arvioi, että keräilyrahojen yhteenlaskettu vuosittainen liikevaihto Suomessa nousee 20-40 miljoonaan euroon.

Vanhoja rahoja kysytään myös Hietalalta.

– Paljon tiedustellaan vuosina 1864-1865 valmistettuja ensimmäisiä hopeamarkkoja. Hyväkuntoisina niiden arvo voi olla useita satoja euroja.

Mitä harvinaisemmaksi raha käy sitä arvokkaammaksi sen hinta nousee.

– Meiltä kysytään myös paljon vanhoja suomalaisia kultarahoja. Niiden hinta voi olla jopa 15 000 euroa.

Hietalan, 39, tavoite on saada yritys toimimaan ja työllistämään.

– Pitkän ajan unelmana on laajentua myös kansainvälisille markkinoille.

Ensi vuoden tavoitekin on linjattu.

– Liikevaihdoksi tavoittelen kahta miljoonaa euroa, Hietala toteaa.

 

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuvat: Istockphoto ja Henri Hietalan arkisto

Lue koko artikkeli

 
   Suomen Yrittäjät uutiset
”Hyvityshuijausten tekijäjoukko on pitkälti sama” – Kaksi tärkeintä neuvoa kauppiaille
» tiistai, 12 joulukuuta 2017 15:23:00 +0000


Yrittäjät: Luonnos mahdollistaa yrittäjien tuottamat sote-palvelut
» tiistai, 12 joulukuuta 2017 11:30:50 +0000


Lappi hamuaa lisää startup-yrityksiä – 10 miljoonan euron sijoitusrahasto ja uudet toimitilat
» maanantai, 11 joulukuuta 2017 17:00:00 +0000


Tunnista työuupumuksen oireet: Asiantuntija neuvoo toimimaan ajoissa
» maanantai, 11 joulukuuta 2017 16:52:51 +0000


Yksinyrittäjä, täältä saat työterveyshuollon aiempaa helpommin – katso lista
» maanantai, 11 joulukuuta 2017 10:41:01 +0000


Katsastusasema siirtyy isältä tyttärelle - YLE: "nyt sitten hypätään tuntemattomaan"
» maanantai, 11 joulukuuta 2017 08:03:41 +0000


Lahtelaisyritys kehitti "Kehujen keskiviikon" - tuhannet aikovat osallistua
» maanantai, 11 joulukuuta 2017 06:54:18 +0000


M-Files löysi rahoittajan Slushista: "Jos me emme kasva, joku muu kasvaa"
» lauantai, 09 joulukuuta 2017 07:14:23 +0000


Tivi listasi Suomen it-vaikuttajat: Yrittäjät hyvin edustettuina
» perjantai, 08 joulukuuta 2017 13:01:24 +0000


Kuljetusala kritisoi tienpitoa – "kuljetukset myöhästyvät tunteja liukkauden takia"
» perjantai, 08 joulukuuta 2017 09:50:24 +0000


Annatko asiakkaille tai työntekijöille joululahjoja – muista tämä verotuksessa
» perjantai, 08 joulukuuta 2017 08:02:53 +0000


Tunnistatko työuupumuksen merkit? Asiantuntija kertoo, milloin on syytä huolestua
» torstai, 07 joulukuuta 2017 12:51:43 +0000


48 yritystä ponnisti AAA-luokkaan – katso lista
» torstai, 07 joulukuuta 2017 12:06:52 +0000


Jäitkö kaipaamaan Saabin suosikkimallia? Se tulee taas, tällä kertaa Kiinasta
» torstai, 07 joulukuuta 2017 08:46:39 +0000


Miten sinä palkitset henkilöstösi? Tuhannen euron lahja nosti ilon ylimmilleen Planmecassa
» torstai, 07 joulukuuta 2017 08:24:10 +0000


Helsingin Yrittäjät valitsi Vuoden yksinyrittäjän ensimmäistä kertaa
» keskiviikko, 06 joulukuuta 2017 11:08:51 +0000


Tässäkö apu työssä jaksamiseen? Kokeilimme Samsungin uusinta aktiivisuuskelloa
» tiistai, 05 joulukuuta 2017 16:08:51 +0000


Von Wright -innovaatiokilpailu etsii esimerkillistä käsityöyrittäjää – palkintosumma 15 000 euroa
» tiistai, 05 joulukuuta 2017 14:30:00 +0000


Palatko loppuun vai palaudutko? Ilmoittaudu mukaan hyvinvointitutkimukseen
» tiistai, 05 joulukuuta 2017 13:10:20 +0000


Vanhan kolikon arvo jopa 15 000 euroa – Henri Hietala perusti oman rahaliikkeen
» tiistai, 05 joulukuuta 2017 11:00:00 +0000